måndag 4 februari 2013

Gubbe och katt

Det finns kattmänniskor och så finns det hundmänniskor. Så sägs det i alla fall. Om det stämmer är jag definitivt en hundmänniska och de katter jag fattat tycke för är de som beter sig mer eller mindre som hundar. Sådana katter har oftast växt upp med hundar och ingått i en flock så de verkar ha lättare att sälla sig till familjelivet.

Katten "Kissen" i Nils Uddenbergs bok "Gubbe och katt" kommer till familjen av en slump eller är det så att katten själv väljer sina nya ägare? Kan man överhuvudtaget tala om ägare av en katt? Hur som helst är Nils och hans fru till en början avvaktande gentemot Kissen. Den sover i trädgårdsboden och Nils kontaktar polisen för att se om katten redan har en ägare. Det har den tydligen inte. Stegvis flyttar katten in, först i de nya ägarnas medvetande (allt oftare börjar deras konversationer med "Var är katten?) sedan matas den inomhus och så en dag tar de med katten för att få den registerad. De har blivit kattägare eller snarare katt-tjänare (ni som har en katt i ert hem vet vad jag talar om...)

Nils Uddenberg är docent i psykologi och mycket snart kommer han in på de psykologiska aspekterna av kattens liv, kattägarens liv och våra likheter och skillnader. Men mest av allt är det här en kärleksförklaring till ett älskat husdjur. En given present till varje kattägare/älskare och mysig läsning för alla som har eller minns ett husdjur. Ane Gustavsson har illustrerat boken med träffsäkra och humoristiska bilder av Kissen och hennes värld. /Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar