onsdag 22 december 2010

En italiensk familj på gränsen till sammanbrott


En ung homosexuell man med författardrömmar. En konservativ far i syditalienska Lecce, som tror att sonen är strejt och studerar ekonomi i Rom. En skåpsupande kärlekskrank faster och en diabetessjuk farmor som älskar bakelser. Det är en del av persongalleriet i Ferzan Özpeteks senaste film om en italiensk familj som driver pastafabrik i Apulien: En italiensk familj på gränsen till sammanbrott.
Sonen Tommaso plågas av att inte kunna visa fullt ut vem han egentligen är för sin familj. För att bli förskjuten av fadern och därmed slippa ta över hans pastafabrik, planerar han att "komma ut ur garderoben". Just när han ska ta till orda vid middagsbordet, där hela familjen är samlad, händer dock något oväntat, som gör att hans "bekännelse" blir osagd, och dessutom tvingar in honom i familjeföretaget.
En italiensk familj på gränsen till sammanbrott är en rolig film, samtidigt som den skildrar vad som händer när omöjlig passion göms undan för att inte explodera. Filmen är också hoppingivande, eftersom den visar att en familj har möjlighet att bli något annat än ett instrument för social kontroll. Även i ett strikt katolskt land som Italien. För övrigt har det kanske också betydelse att Özpetek har turkisk bakgrund och därför kan se på Italien med lite distans. En sevärd film! Kanske en berättelse att ta del av när familjen är samlad under Julhelgen?! Om inte annat för att få igång lite spännande diskussioner?! God Jul! / Lena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar