tisdag 28 september 2010

African Love Stories


Imorgon får Råneå bibliotek besök av två afrikanska författare: Monica Arac de Nyeko från Uganda och Yaba Badoe från Ghana. Båda har deltagit i helgens bokmässa i Göteborg, och ikväll deltar de i ett samtal på Kulturens Hus i Luleå, med utgångspunkt från novellsamlingen African Love Stories, där de båda har bidragit med noveller. Vi hade turen att få ett "informellt besök" inbokat hos oss i Råneå, där speciellt inbjudna gäster deltar: en grupp elever från Råneskolans nior, och några av våra boende i Råneå med ursprung i andra länder.

Monica Arac de Nyeko är lärare i litteratur och engelska, författare och poet, och har varit en aktiv medlem av Ugandas kvinnliga författarförbund FEMRITE. Hon fick för sitt bidrag i African Love Stories: Jambula Tree, The Caine Prize 2007 for African Literature. Novellen handlar om ett lesbiskt par i ett land där homosexualitet är straffbart. Monica är idag bosatt i Sudan.

Yaba Badoe är dokumentärfilmare, journalist, författare och radio- och TV-producent. Arbetar nu som forskare vid Institute of African Studies vid University of Ghana. Tillbringar en del av sin tid i England. Hennes första roman True Murder, som kom 2009, har inspirerats både av studier om ghananska kvinnor som anklagas för att utöva häxkraft, men också av en tragedi i hennes barndom.

Vi välkomnar Monica och Yaba till Råneå imorgon, och hoppas på ett givande samtal om afrikansk litteratur och förutsättningar och villkor för att verka som författare i Ghana, Uganda och Sudan! /Lena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar