torsdag 30 juni 2011

En ovanlig biblioteksbesökare

Det verkar som om vi har blivit begåvade med en bibliotekskatt. Ja, det är ju säkert någon som äger den, men den har valt att hänga kring Medborgarkontoret ett par dagar nu. Då och då försöker den till och med gå in på biblioteket, men då blir det stopp. Vi vill ju att så många som möjligt (av de tvåbenta) ska kunna besöka oss utan risk att få en allergichock, så fyrbenta biblioteksbesökare får snällt stanna utanför.

Barnen som besöker oss har engagerat sig till 100% i denna ovanligt mysiga och sällskapliga kattfröken. De kommer med kattmat och oroar sig för var katten sover om det börjar regna. Sen blir det mycket gos och klappar så det är inte undra på att kisse vill komma tillbaka. Men ibland blir det för mycket uppmärksamhet även för en katt. Då tar den sin tillflykt till de yviga busksnår som omger vår entré, pustar ut och funderar på nästa kattliga äventyr.

Otaliga är de fakta- och skönlitterära böcker som skrivits om katter och katters liv. Några av mina favoriter är Doris Lessings bok som heter just "Katter" samt T.S Eliots "De knepiga katternas bok", den sistnämnda som förövrigt tjänade som inspiration till musikalen Cats. I detta sammanhang kan jag även tipsa om Vicki Myrons bok "Bibliotekskatten Dewey" som handlar om en äkta bibliotekskatt. En kall morgon hittar bibliotekarien i den amerikanska småsstaden Spencer en kattunge i bokinkastet. Katten döps till Dewey (efter bibliotekets klassifikationssystem) och trots en del inledande motstånd får Dewey stanna på biblioteket och sprider glädje till personal och besökare under många år. När han dog 2006 fanns hans dödruna att läsa i 300 tidningar världen över. Jag hoppas alla katter (och andra djur) får vara lika älskade och väl omhändertagna som Dewey var./Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar