onsdag 29 augusti 2012

Heja, heja!

Skolan har börjat, sommarsemestern är över och kvällarna blir allt mörkare. Det är en tid för eftertanke och reflektion. Sommarens överdåd har lämnat spår bland annat i form av kläder som mystiskt krympt i garderoben (kan det vara rötmånadens fel?). För att inte tala om den där smygande tröttheten som gör att man gärna blir sittandes i soffan framför tv:n, fast det egentligen inte är något som man vill se. Man kanske borde börja ett nytt liv? Få mera energi? Få lite tips? Då är det trevligt att börja det nya  livet med att läsa en bok, i detta fall Martina Haags senaste "Heja, heja" som har undertiteln "från att orka stappla 20 meter till attt springa marathon". 

Jag har läst många böcker om träning och om idrott, men ingen så jordnära, upplyftande och inte minst rolig som "Heja, heja!" När människor som är personliga tränare eller proffsidrottare skriver böcker om hur man kommer i form, blir jag alltid misstänksam. Men Martina kan skriva om fettvalkar, andnöd och smärtande knän så att vilken vanlig människa som helst kan känna igen sig i hur det är att ens försöka ta sig upp ur den där tv-soffan.

De flesta av oss heltidsarbetande vet hur vårt dygn egentligen ska bestå av 8 timmars sömn, 8 timmars arbete och 8 timmars "fri tid". Vi vet också att det är en lögn. Hux flux har de där 8 timmarna av "fri tid" ätits upp av tvätt, skjutsa till barnens aktiviteter, matlagning, slösurfande och allmänt plock. Sen står man där och nyper i sidfläsket medan man borstar tänderna och ska gå och lägga sig.

I Martinas fall är det när hon måste sätta sig och vila för hon knappt tar sig upp för källartrappan som får henne att bestämma sig. Hon ska inte längre "möla runt som en gammal sur traktor med pyspunka på alla däcken". Efter att ha övervägt flera olika sorters träning (och dess svårigheter) kommer hon fram till att löpning är det som är enklast. Sen får vi följa henne genom de första 12 minuterna (det är så länge hon orkar springa första gången) via allt längre sträckor, bakslag, ointresserad familj och slutligen ett marathon. Så om du på ett lättläst och roande sätt vill få inspiration till att själv börja träna så är detta boken för dig./Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar