onsdag 12 december 2012

Vi kom över havet

Återigen håller jag en till formatet liten bok i min hand. Den innehåller en historia som det talats tyst om. Kanske beror det på att offren råkade tillhöra "fienden" under en period eller att Amerika inte velat kännas vid det som hände, men lika fullt är det en historia som kommit i skymundan. Julie Otsuka skriver i romanens form om de japanska kvinnorna (och flickorna) som reste till Amerika på 20-talet med drömmen om ett bättre liv. De hade lockats dit med hjälp av äktenskapsmäklare som visade dem bilder på unga, vackra män och deras brev som lovade välstånd och lycka. Resan över havet var dramatiskt men inte lika dramatiskt som deras framtid skulle bli. När de gick i land visade det sig att männen ljugit om allt och kvinnorna fick det i många fall ett lika hårt och slitsamt liv som sina mödrar på åkrarna i de japanska hembyarna. När kvinnorna sedan skriver brev hem till sina familjer i Japan, ljuger de också. De skäms för att berätta sanningen om våldsamma män, hemska levnadsförhållanden, slavliknande arbeten och brustna drömmar.

De finns kvinnor som i desperation prostituerar sig eller tar sitt liv, men många kämpar vidare, bygger långsamt upp små familjeföretag som de sköter noggrant och därigenom vinner respekt från de samhällen där de bosätter sig. De föder barn som växer upp och blir amerikanska medborgare och anammar seder och ett språk som är främmande för deras föräldrar. Japanerna blir en del av det amerikanska samhället och livet rullar på ända tills andra världskriget startar och Pearl Harbour attackeras. Plötsligt förändras synen på ett helt folkslag.

Ett vackert språk och intressant berättarteknik som lyfter fram dessa starka kvinnor, gör att jag blir fullständigt uppslukad och sträckläser långt in på natten. Romanen spinner trådar som löper bakåt likväl som framåt i historien, från 1600-talets häxprocesser i Salem fram till efterdyningarna av 9/11. Det är också en historia som tyvärr upprepar sig även idag med fruimport, barn till invandrare som lever ett annat liv än sina föräldrar och misstänkliggörandet av människor bara för att de har en annan härkomst. Och som god litteratur ofta gör, så väcker "Vi kom över havet" ett intresse för vidare läsning, för att få veta mer om denna del av Amerikas och Japans gemensamma historia./Ulrika

1 kommentar:

  1. Den där vill jag också läsa, det är ju bra att höra att den är bra. =)

    SvaraRadera