torsdag 18 april 2013

En gåva från Kulturrådet

Då och då får vi böcker från Kulturrådet. Det kan vara allt från romaner till seriealbum. Ibland är det någon debutant, ibland är det en känd författare. Till skillnad från det som vi själva beställer vet man aldrig vilka böcker som dyker upp. Det är alltid lite spännande. Nu senast fick Gammelstads  bibliotek bland annat "Längre bort" av Jonathan Franzén, "Ugglor gråter" av Janet Frame samt "Ett kristalliskt rop" som är ett urval dikter av William Butler Yeats.

Jag har både läst och skrivit dikter (vem har inte gjort det?), men nu blir det allt mer sällan jag gör varken det ena eller det andra. Lyckligtvis finns det låntagare som glatt kommer att kasta sig över Yeats, kanske inte med ett kristalliskt rop, men väl med något positivt uttryck. Jag bläddrar lite på måfå bland bladen mellan de blå pärmarna och tänker att man helst ska läsa lyrik på dess originalspråk, men jag hittar ändå några strofer som får mig att stanna upp och så läsa dem igen och igen. Som dikten "Till en vän vars arbete varit förgäves" Den lyder i Ann-Kristin Åklints översättning som följer:

När sanningen är känd,
inse att den som vann
var en som var oförskämd.
Med ädel fostran kan
du inte bräcka en 
som ljuger utan skam
och aktad är av män.
Du, som har lärt dig mer
än triumfera, vänd
dig bort; som strängen ler, 
av galna fingrar bänd
bland hårda kalla block,
en hemlig lycka bär;
med vetandets måttstock
det allra svårast är. 


När allt mer i vårt samhälle smulas sönder och tas bort så är Kulturrådet och deras verksamhet något att glädjas åt och inte ta för given. Så länge den får finnas kvar det vill säga. /Ulrika  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar