onsdag 3 oktober 2012

Lilla döden hälsar på

2010 fick Kitty Crowther ALMA-priset till Astrid Lindgrens minne. När jag läser bilderboken "Lilla Döden hälsar på" tänker jag att Astrid skulle verkligen ha gillat det här. Ja det låter kanske konstigt, men i Kittys magiska värld är döden ett barn som gör sitt bästa för att de människor hon hämtar (för Döden är en hon) ska bli väl omhändertagna.

De flesta som Lilla Döden hämtar är rädda och gråter, men en kväll kommer Lilla Döden för att hämta Elsewise och hon är inte alls rädd. Tvärt om! Elsewise är en flicka som varit sjuk och haft mycket ont, så hon följer glatt med till de dödas land. I slutet av berättelsen får både Lilla Döden och människorna som ska dö det mycket bättre tack vare Elsewise.

Att skriva och rita om döden och om barn som är sjuka och dör måste vara svårt, men Kitty Crowther kan konsten att göra det svåra trösterikt. Berättelsen känns både klassisk och modern på samma gång. Sparsmakade men ändå uttrycksfulla illustrationer följer texten fint och förstärker de korta meningarna. En berättelse att läsa och prata om tillsammans./Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar