tisdag 20 november 2012

Elsas kaffeceremoni

Kaffeceremonin är en av de mest välkända delarna av den eritreanska och etiopiska kulturen. Så självklart ville vi att den skulle vara representerad på vår Etiopien-afton som vi anordnade igår kväll. Elsa med ursprung i Eritrea, som bott i Råneå tidigare, kom med alla sina attiraljer från Luleå för att bistå oss. Enligt traditionen bryggs kaffet genom att kaffebönorna rostas över het kol i en glödpanna. När bönorna är färdigrostade erbjuds varje deltagare att testa den aromatiska röken genom att vifta den mot sig. Sedan mals vanligtvis bönorna i en mortel av trä, och det malda kaffet läggs i ett speciellt kärl (jebena) och kokas. Kokkärlet har en sfärisk botten, en hals och öppning att hälla ur och ett handtag som kopplar samman halsen och botten. När kaffet kokar upp genom halsen hälls det i och ur en annan behållare för att kylas ner, och sedan tillbaka i det första kärlet för att upprepa proceduren. Efter andra uppkokningen hälls kaffet genom ett filter gjort på tagel eller liknande material. Ceremonin kan även innehålla bränning av olika traditionella rökelser. Kaffet avnjuts i små handtagslösa koppar. Jag törs inte säga om Elsas kaffeceremoni innehöll alla detaljer, men det blev i alla fall så pass mycket rökutveckling i vår samlingslokal Sulan, att brandlarmet gick igång:-) Efter ett litet avbrott med besök av deltidsbrandkåren i Råneå forsatte vårt arrangemang. Ljuvligt välsmakande kaffe, och popcorn som tillbehör, som traditionen bjuder. Dessutom hade Elias från Eritrea, boende i Råneå, gjort typiska vårrullar och hembakt bröd. Ett 30-tal personer hade slutit upp, inte bara för att dricka kaffe och äta god mat, utan faktiskt också för att ta del av Bodil Anderssons bildvisning från sitt Etiopien-besök. Dessutom berättade Mia Oldenburg om organisationen Hope for Children´s arbete i Etiopien, och sina personliga erfarenheter av livet som adoptivförälder. Martina och jag boktipsade, och jag passar på att nämna några läsvärda böcker här kopplade till området. Oui, chef! av Marcus Samuelsson. En berättelse om Etiopien-födda och adopterade Marcus väg till livet som stjärnkock. Om att ha två identiteter och emellanåt känna sig rotlös, men ändå lyckas med det till synes omöjliga. Väldigt sällan fin av debutanten Sami Said, med ursprung i Eritrea. En både allvarlig och humoristisk roman med ett alldeles eget språk. Andra chansen av författaren Bertil Åkerlund och fotografen Torleif Svensson. En slags dokumentärroman om etiopiern Gizachew Ayka, som grundade ett av Läkarmissionens mest uppskattade projekt som arbetar mot barnslaveri i Etiopien. Ger stor inblick i människornas situation i landet. Och alla ni som missade vårt arrangemang igår, kan gärna komma in och titta på en del av Bodils bilder, som finns uppsatta i en utställning i vår entré, några veckor framöver. /Lena

2 kommentarer:

  1. Fantastiskt gott kaffe var det också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja alla måste testa. Härligt Eritreanska kaffe!!!

      Radera