måndag 25 februari 2013

Äntligen tant!

...kan jag numera utbrista. Tant är ju inte en åldersfråga utan mer en fråga om attityd. Allt fler, främst kvinnor, hyllar tanten och lyfter fram henne på olika sätt. Det kallas vintage, retro och återvinning, men i själva verket är det något som tanter i alla tider har hållit på med. Att följa modet är inte något som tanten bryr sig om, hon skapar istället sin egen stil av det som hon vet håller och som hon känner sig bekväm i. Trots detta har tanten själv blivit modern och det skrivs böcker om hur man blir en riktig tant. Nu senast Anna Erikssons bok "Äntligen tant!" som är en uppföljare på hennes föregående bok på samma ämne "Tantvarning!"

"Äntligen tant!" kan nog passa som en humoristisk present men mina högt ställda förväntningar blir inte riktigt infriade. Jag föredrar andra böcker i genren som exempelvis "De sista tanterna" av Fatima Bremmer eller Elin Eks "Supertanten" för att de känns genuina och tuffare på något sätt. Överlag ger boken ett något rörigt intryck och känslan av att författaren inte riktigt har omfamnat sin inre tant till fullo. Men vem vet, det kanske kommer en till bok eller varför inte ett seriealbum? Behållningen av boken är ju illustrationerna som är träffsäkra och humoristiska.

I väntan på ett seriealbum slår vi upp sidan 11 i "Supertanten" och gör ett riktigt tantquiz. Huruvida du är tant eller inte kommer att visa sig med all tydlighet. Svara bara på frågan "Du har köpt en påse frallor i affärer, vad gör du med den lilla vita plastklämman som håller ihop påsen?"

En riktig guldgruva för att förstå ursprunget till tanten är annars att läsa "Svenskt husmoderslexikon" från 40-50-talet. Där får man veta det mesta för att bli en riktig vintagetant. Spännande läsning och ett och annat skratt utlovas. /Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar